selectie

Bij de keuze van de respondenten zijn de volgende keuzes gemaakt:

Voor het onderzoek is het van belang dat er respondenten gekozen worden die vaker en intensiever met het ontwerpen of het werken met een multimediale leer omgeving gewerkt hebben. hierdoor is het mogelijk om sneller en adequater to the point te komen met betrekking tot de essentie van het onderzoek, het bevragen binnen de opleiding Hes/OCT van mijn persoonlijke theorie.

Binnen de pabo zijn er verschillende collega’s die genoemd kunnen worden als experts op het gebied van onterpen van multimedia-cases. Ik heb gekozen voor 5 experts. Deze experts zijn onder te verdelen in 3 didactici en 2 meer technisch onderlegde collega’s. Ik heb de docenten rechtstreeks benaderd om mee te werken. Eerst in een persoonlijk gesprek, waarin mijn onderzoeksvraag toegelicht werd.

De vijf respondenten varieren in de leeftijd van 40 tot 60 jaar. Ze komen uit verschillende disciplines zoals docent informatica, docente onderwijskunde, docent levensbeschouwing, docent personeelswerk en een  multimediatechnicus. Allen zijn bezig met het ontwerpen van multimediaproducties.

Daarna heb ik via de telefoon de vijf respondenten gewezen op de e-mail.

De respondenten werden middels e-mail uitgenodigd om aan het onderzoek mee te werken.

hieronder een voorbeeld van de e-mail.

Klik op de link document uitnodiging

 

Beste

 Inleiding

 Kenniskring Digitale video

 In het traject opleidingsscholen ligt het zwaartepunt van het opleiden van leraren in de basisschool zelf. In de praktijk van een klaslokaal gebeuren tegelijkertijd een heleboel dingen die elkaar ook nog  in rap tempo opvolgen. Die gebeurtenissen kun je niet even terugdraaien om ze rustig te bestuderen. Hier biedt video uitkomst. Het eigen lesgedrag of dat van een (ervaren) collega kan nu wel bestudeerd worden. De combinatie van video met computertechnologie maakt het mogelijk om de beelden snel terug te zoeken en om alleen de relevante beelden te selecteren, waaraan ook geluidsfragmenten en teksten toegevoegd kunnen worden.  Hiermee beschikken studenten over een krachtige omgeving om enerzijds hun leervragen te verhelderen, maar anderzijds ook om verworven competenties zichtbaar te maken. Binnen de kenniskring video willen we onderzoeken wat de mogelijkheden van video binnen een multimedia omgeving zijn voor het opleiden van leraren. Tevens willen we nagaan of en hoe met behulp van video competenties objectief te “meten”

“Uit: Nieuwsbrief Elearning deel 1”

 

Hierbij doe ik een verzoek om medewerking van jou te krijgen voor het voeren van een interview voor een onderzoek van mij.

Dit onderzoek gaat over; welke soorten van videofragmenten ervaren studenten als positief, prikkelend en leerzaam voor hun professionele ontwikkeling. Het gaat mij om zowel de relatie tussen video-opnamen en het zelfvertrouwen van de student als om het leren van videobeelden door studenten.

Om meer en een beter inzicht te krijgen in deze materie heb ik jou uitgekozen om mij daarbij te helpen.

Vanuit jouw rol als ontwerper van didactisch materiaal en als docent heb ik deze keuze gemaakt.

De vorm van het interview is vooral een kijk- en luistersessie. Het interview zal ongeveer 60 minuten duren. Deze tijd wordt verdeeld in 30 minuten videofragmenten bekijken en 30 minuten praten over deze videofragmenten.

Waar ik erg benieuwd naar ben is om te horen en vooral te zien welke “videofragmenten”jezelf uit zou kiezen om studenten uit te dagen te prikkelen.

Om dit te kunnen doen wil ik je vragen om het volgende voor te bereiden:

Selecteer vooraf twee videofragmenten waarvan jij als professional denkt dat de studenten meer zelfvertrouwen van krijgen en waar duidelijk een leereffect in ziet.

Dit moeten twee afzonderlijke fragmenten zijn. A (3 a 5 min) t uitdaging en B videofragment waarin vooral leerbaarheid in zit.

 

 Deze twee videofragmenten en mijn keuzes zullen tijdens het interview besproken worden.

Mijn bedoeling is om dit gesprek op te nemen. Dit materiaal zal uitgewerkt worden in een samenvatting.

Deze samenvatting krijg je ter inzage terug.

Dit interview zal een belangrijk startpunt voor mijn onderzoek zijn.

 

Plaats:             Studielandschap

Tijd/ datum:     13 maart 13.00 – 14.00 uur

Meenemen:    2 videofragmenten

 

Alvast bedankt voor de medewerking

Ronald von Piekartz, piekartz@edith.nl

lid kenniskring digitale video

 

The first study is focused on the student perspective. What kind of video recordings do students experience as supportive to their professional development